Journalist : Riley ter Burg

De Nederlandse Krant

Voor al het nieuws in het buitenland en binnenland!

Het weer
Zon en wolken
Temp: 22 C°
Wind: N3
14 juli 1789 | Journalist : Riley ter Burg | Editie voor het Nederlandse volk

Bestorming Bastille

PARIJS - Breaking news :
Parijzenaars hebben de Bastille, een gevangenis in Frankrijk, bestormd.
door Riley ter Burg
PARIJS - Het is 14 juli 1789, als de Parijzenaars er klaar mee zijn. Belastingverhogingen, hongersnood, dit was voor veel mensen de druppel : ze besloten om in verzet te komen.
Het begin van alle veranderingen, als Lodewijk XVI de vertegenwoordigers op riep om toestemming te krijgen voor belastingverhoging. Dit kwam omdat hij een duur hofleven leidde, en veel oorlogen voerde, kwam er een tekort aan geld. De derde stand wou voorkomen dat zij alle belastingen moesten betalen, dus riepen ze alle leden van de derde stand bij elkaar. Ze streefden naar een grondwet. Daar was Lodewijk XVI niet blij mee, en stuurde soldaten om de Nationale Vergadering te laten stoppen, en toen kwam het Franse volk in opstand.
Hier een interview met een Franse burger die betrokken was bij de bestorming :

Waarom heeft u meegeholpen met de bestorming van de Basteille?
- Omdat wij als Fransen, veel meemaken, wij moeten het maar zien te redden, Lodewijk denkt alleen maar aan zichzelf!

Waarom hebben jullie gekozen om de Bastille te veroveren?
- De Bastille werd als gevangenis gebruikt, en het was voor veel mensen het symbool van de macht van de koning, daarom dachten we dat dit een goed middel was om te laten zien dat we het er niet mee eens zijn.
koning, daarom dachten we dat dit een goed middel was om te laten zien dat we het er niet mee eens zijn.


Wat willen jullie dat er nu gebeurt?
- Wij willen dat er een nieuwe grondwet komt, en dat iedereen belasting moet betalen, en niet wij alleen! Wij willen daarom een grondwet waarin staat dat iedereen nu gelijke rechten en plichten heeft, en dat de koning de wetten moest uitvoeren die de Nationale Vergadering vaststelde.
Eerder, op 17 juni, riep de derde stand, geestelijken en wat edelen zich uit tot de Nationale Vergadering. Totdat ze merkten dat ze hun vergaderzaal niet meer in mochten, gingen ze naar een zaal waar een tennisspel werd gespeelt. Daar werd de ''Eed van de kaatsbaan'' afgelegd. Daarbij zwoeren ze dat ze niet uit elkaar zouden gaan, voordat Frankrijk een grondwet had.

''Eed op de kaatsbaan''

door Riley ter Burg
Eerder, op 17 juni, riep de derde stand, geestelijken en wat edelen zich uit tot de Nationale Vergadering. Totdat ze merkten dat ze hun vergaderzaal niet meer in mochten, gingen ze naar een zaal waar een tennisspel werd gespeeld. Daar werd de ''Eed van de kaatsbaan'' afgelegd. Daarbij zwoeren ze dat ze niet uit elkaar zouden gaan, voordat Frankrijk een grondwet had.
Een tekening van de bestorming van de Bastille
AMSTERDAM - Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen.
Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen.

Kop bij klein artikel onderaan de pagina

door Mijn Naam
AMSTERDAM - Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen.

Kop artikel rechter kant

door Mijn Naam
AMSTERDAM - Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen.