Je eigen krant maken!2/3

Druk je krant af en deel hem uit!


3

Stuur je krant door naar anderen


4/5

Het weer
Zon en wolken
Temp: 22 C°
Wind: N3
dinsdag 13 februari 2018 | Zelfkrantmaken.nl , je eigen krant maken, sinds 2008 | Gratis editie voor geheel Nederland

De loopgravenoorlog

In deze krant kunt u veel lezen over de loopgravenoorlog, ook staan er veel feitjes in. U kunt ook een interview vinden over Wim Straka, onze mening staat er ook nog in.
door Sara Meijer
om je eigen tekst in te voeren. Klik hier op om je eigen tekst in te voeren.Klik hier op om je eigen tekst in te voeren.Klik hier op om je eigen tekst in te voeren.Klik hier op om je eigen tekst in te voeren.Klik hier op om je eigen tekst in te voeren.Klik hier op om je eigen tekst in te voeren.Klik hier op om je eigen tekst in te voeren.Klik hier op om je eigen tekst in te voeren.Klik hier op om je eigen tekst in te voeren.Klik hier op om je eigen tekst in te voeren.Klik hier op om je eigen tekst in te voeren.Klik hier op om je eigen tekst in te voeren.
om je eigen tekst in te voeren. Klik hier op om je eigen tekst in te voeren.Klik hier op om je eigen tekst in te voeren.Klik hier op om je eigen tekst in te voeren.Klik hier op om je eigen tekst in te voeren.Klik hier op om je eigen tekst in te voeren.Klik hier op om je eigen tekst in te voeren.Klik hier op om je eigen tekst in te voeren.Klik hier op om je eigen tekst in te voeren.Klik hier op om je eigen tekst in te voeren.Klik hier op om je eigen tekst in te voeren.Klik hier op om je eigen tekst in te voeren.

Het leven in de loopgraven

door Milou Wassink
De mensen wie leefden in de loopgravenoorlog en wie mee vochten hadden het zwaar. Er was veel ongedierte waar veel mensen ziek van werden, ook verspreide er daardoor veel ziektes. Maar de mensen wie in de voorste loopgraven zaten waren erg in gevaar en vaak moe, want je moet steeds opletten. Maar gelukkig hoef je niet de hele tijd in de voorste loopgraaf te zitten. Soms kan je ook rust pakken in de achter loopgraaf. Dat is de veiligste loopgraaf waar veel mensen op sommige momenten kunnen rusten. De meeste mensen omschreven het leven in de loopgraven als; koud, zwaar en vermoeiend. Ook hadden veel mensen honger en dorst, en hadden ze last van de modder en van het slechte weer. Veel mensen wie daar zaten hadden ook vaak last van stress, de angst voor dood was daar vaak een oorzaak van. Veel mensen hadden angst voor de dood maar ze moesten door en moesten wel vechten. Ook was er een kans dat je Verdonken in modder, dit kwam door als je uitgleed en viel in de modder. Om sommige plekken was er zo veel modder dat als je uitgleed helemaal in de modder werd gezogen.
mensen in de loopgraven
Hieronder volgt een interview met Wim Straks, Wim Straka in een overleefde van de oorlog.

Hoe was uw leven voordat u werd opgeroepen om in het leger te komen?
Mijn leven was gewoon normaal, ik ben opgegroeid op het platteland. En ik ben op mijn 19e opgeroepen om in het leger te komen. Op dat moment woonde ik nog thuis bij mijn ouders.
Wat vond je familie ervan dat je in het leger ging?
Natuurlijk vonden ze het jammer maar ze wisten zelf ook wel dat het beter was.

Hoe was het om dagen lang in loopgraven te leven?
Het was zwaar en erg vermoeiend, want je kon er makkelijk ziektes oplopen en schoon was het er ook niet. Vaak maakte mensen er ook ruzies en je had ook niet veel ruimte voor jezelf. Maar het was niet zo dat je elke dag op de zelfs plek stond, er waren verschillende loopgraven.

bronnen en onze mening

door Sara Meijer & Milou Wassink
IsGeschiedenis.nl
Www.historien.nl
Wikipedia.nl


Ik vond het erg leuk om dit kranten artikel te schrijven, en vooral om de feitjes op te zoeken. Want dan kom je soms dingen tegen die je nog niet wist en niet zo snel verwacht dat dat zo is. Ook vind ik het het knap dat die mensen in loopgraven konden wonen en dan ook nog eens vechten.

Feitjes

Door Sara Meijer & Milou Wassink
Wist je dat:
1. De tweede grote vijand in de loopgraven was het ongedierte.
2. Door het weer ook veel slachtoffers zijn gevallen
3. Dat er honden werden gebruikt voor gas aanvallen
4. Dat er paarden werden gebruikt om naar de overkant te rennen met een bom
5. Dat kanarievogels gasdetectors werden genoemd
6. Dat sommige mensen het te zwaar hadden en daarom het open veld op liepen en neer werden geschoten.
7. Dat de mensen niet de heletijd aan het vechten waren maar dat er ook loopgraven waren waar je kon rusten.
8. Dat er tijdens de eerste Wereldoorlog meer dan 100.000 postduiven in werden gezet
9. Dat het rode kruis meer dan honderd levens hebben gered van soldaten