vulkaan-
uitbarsting...

vulkaan Vesuvius...

vulkaan
Vesuvius
in de verte...

Het weer
Zon en wolken
Temp: 22 C°
Wind: N3
Di 24-08-'79. Vulkaanuitbarsting Vesuvius in Pompeii, duizenden doden!!

Angst in Pompeii

ROME - 24 & 25 augustus was er een grote schok in Pompeii, de vulkaan Vesuvius barste uit. Duizenden mensen stikten in de giftige gassen als koolstofmono-oxide (CO).
Door Ayaan Ibrahim Abdulle
ROME - op 24 & 25 augustus is de vulkaan Vesuvius uitgebarst. veel mensen hebben geprobeerd te vluchten maar helaas zijn er duizenden mensen om het leven gekomen door giftige gassen als koolstofmono-oxide (CO).
Mount Vesuvius is een vulkaan gelegen in Italië ten zuidoosten van Napels. De Vesuvius is het meest bekend van de vulkaanuitbarsting in '79 na Christus, leidde tot de vernietiging van de Romeinse steden Pompeii en Herculaneum. De doden waren naar schatting 10.000 tot 25.000 mensen. Pompeii werd bij deze uitbarsting begraven onder een 3 meter dikke laag as. Sinds '79 is Mount Vesuvius vele malen tot uitbarsting gekomen.
De vulkaanuitbarsting van Vesuvius was in 79'.Dit was de gewelddadigste uitbarsting die tot nu toe plaatsvond. De top van de vulkaan explodeerde en de Romeinse plaatsen pompei stabiae en oplontis werden volledig bedolfen onder as en puimsteen.Ook verspreiden er giftige gassen als koolstofmono-oxide (CO) zich door pompeii.
Ongeveer 10.000 mensen werden gedood, waarvan maar 2.000 lichamen zijn teruggevonden. Uit recent wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat mensen levend werden gekookt, "gezandstraald" door de gloeiend hete aswolk en vervolgens levend ontvleesd. De hersenpan explodeerde doordat de temperatuur van het superhete gas tussen de 500 en 550 graden Celsius bedroeg.
Het verloop van deze ramp is vooral bekend door een ooggetuigenverslag van plinius de jongere in een brief aan de geschiedschrijver tacitus .Plinius Minor maakte aantekeningen gedurende de uitbarsting vanuit Kaap Misenum - een stad aan de andere kant van de baai en zo'n 30 kilometer van de Vesuvius. Ondertussen trok zijn oom Gaius Plinius Secundus maior ook wel bekend als Plinius de Oudere, erop uit om mensen te gaan redden. Hij kon echter nergens aan land gaan.

De keizer doet een toespraak.

Door Ayaan Ibrahim Abdulle
Keizer Fernandes -

Keizer Fernandes is al 20 jaar de keizer van Pompeii zonder zijn inzet voor de stadt zou de stad nooit zover kunnen komen, voor elke problemen heeft hij altijd slimme plannen om het weer recht te zetten. Andere keizers komen zelfs naar hem toe om zijn advies te vragen wanneer ze een probleem hebben. Een dag later na de ramp kwam de keizer terug van zijn reis nadat hij het verschrikkelijke nieuws te horen heeft gehad.

Fernandes die al bekend staat met zijn slimme plannen, kwam gelijk met een plan hij liet eerst alle inwoners van de stad bij elkaar roepen.
om een toespraak te houden. Hij zei: '' Beste inwoners van Pompeii, vrede zij met u allen , de vulkaan heeft na honderden jaren stil gestaan helaas gebarst en dat heeft veel schade toegebracht. Met de hulp van jullie zal de stad weer het oude zijn''.
De vulkaanuitbarsting in Pompeii...
Hierboven zie je een plaatje van de vulkaan Versuvius.
en je ziet ook een grote wolk dat is as daardoor, stikten de mensen in pompeii.

Economisch probleem...

Door Ayaan Ibrahim Abdulle
ROME - Na de vulkaan uitbarsting is er alleen maar veel schade overgebleven, Het herstellen van de stadt heeft veel gekost de bestuursleden moesten overleggen hoeveel aan de schade vergoed moest worden ze hebben besloten om geld bij elkaar te verzamelen, iedereen uit de stad moest zijn steentje bijdragen niet dat alleen de stad had ook nog economische crisis in de stad. Het heeft lang geduurd om de stad weer tot het oude te krijgen.

Verhaal van een ooggetuige

Door Ayaan Ibrahim Abdulle
ROME - Dit verhaal is van Plinius de Jongere, een jonge man uit de stad Pompei die ooggetuige was tijdends de uitbarsting verteld: '' Op 24 augustus,rond 13:00u 'smiddags, maakte mijn moeder haar werkzaamheden op een wolk van ongewone grootte en aanblik. Mijn oom had zijn zonnebad genomen en daarna zijn koudwaterbad, hij had ontbeten op zijn rustbank en lag daar toen te werken. Dadelijk vroeg hij om zijn schoenen en hij beklom een heuvel, van waar men dat vreemde schouwspel het best kon waarnemen een wolk steeg op (men kon van uit de verte niet duidelijk zien, uit welke berg later bleek het de vesuvius te zijn) waarvan het voorkomen en de gedaante zich het best laat vergelijken met een pijnboom'' .