naakte molrat

naakte molrat

naakte molrat

Het weer
zon en wolken
2 graden
20-2-18

naakte molrat

Een naakte molrat eet knollen en wortels die onder de grond groeien.
naakte molrat
Een naakte molrat ziet er uit als een grote naakt rat. Hij heeft grote voortanden en leeft onder de grond.
Ze leven in een zelf gegraven burcht, met gangen en kamers. De uitgegraven aarde vormt een soort molshopen.
De samenleving is zeer bijzonder. Naakte molratten leven in een structuur die ook bij mieren en bijen wordt aangetroffen. er is een koningin die de kolonie bestuurt. Verder is 85% werker die de gangen maken en voedsel verzamelen. 15% is soldaat. Meestal zijn dit de grootste mannetjes, maar er zijn ook vrouwtjes bij. Zij verdedigen de burcht tegen andere molratten en andere roofdieren zoals slangen.
Een naakte molrat heeft 4 tanden, ze zijn gelig van kleur. de lange tanden zijn niet alleen om voedsel te verzamelen. Maar ook voor de gangen te maken. De platte kleine neus, kleine neus doet varkensachtig aan en de kleine oren zijn bijna niet te zien door de hoeveelheid rimpels. Ook de oogjes zijn piepklein, en het lijkt alsof ze dicht zitten. De molrat is bijna blind en orienteert zich met de tast en snorharen.
De naakte molrat is ongevoelig voor kanker. Dit komt doordat de cellen van dit dier zeer gevoelig zijn voor te veelvuldige aanwezigheid en dan stoppen met delen. Dit wordt veroorzaakt doordat zich suikerachtige slierten tussen de cellen bevinden, waardoor het ook snel vol is. Onderzoekers proberen dit mechanisme nu ook in andere dieren te inplanteren.
hoewel de naakte molrat een warmbloedig dier is, vertoont het alle eigenschappen van een koudbloedige. Dit betekent dat zij hun lichaamstemperatuur niet onafhankelijk van de omgevingstemperatuur kunnen reguleren. Hierdoor ligt hun lichaamstemperatuur tussen de 12 en 30 graden. Om toch invloed te kunnen uitoefenen op hun lichaamstemperatuur gaan de dieren naar die gangen waar de voor hen de nodige temperatuur heerst.

narwal

narwal
Het grootste deel van een narwal is wit met een gespikkelde bovenkant. zijn vinnen zijn klein ongeveer 30 tot 40 cm lang. Narwals hebben geen rugvin. Wel een kleine rugplooi. De ronde staartvin is 100 tot 120 cm breed.
narwal

door Mijn Naam

narwal

narwal
Narwals zijn snelle en behendige dieren die zich voornamelijk voeden met inktvissen. Tot hun voornaamste natuurlijke vijanden behoren de ijsbeer de orka en zelfs de walrus. Sommige Eskimo's jagen op narwals. In groenland worden daarvoor nog traditionele methode gebruikt maar snelle boten en geweren doen steeds meer hun intrede in Noord-Canada. Vroeger werd aan de slagtand bijzondere geneeskracht toegedicht met name de kracht om gif te neutraliseren.