Je eigen krant maken!2/3

Druk je krant af en deel hem uit!


3

Stuur je krant door naar anderen


4/5

Het weer
Zon en wolken
Temp: 22 C°
Wind: N3
donderdag 11 januari 2018 |

Psychiatrie

Borderline is een persoonlijkheidsstoornis. Een persoonlijkheidsstoornis is een diepgewortelde, langdurig aanwezige stoornis, die als het ware in iemand is ingebakken.
Iman Geeddi
.
De naam borderline is in het begin van de vorige eeuw ontstaan. Het is een complexe stoornis, met veel verschillende aspecten/symptomen. Psychiaters en psychologen wisten toen niet goed hoe ze deze psychische verschijnselen moesten indelen en noemden het borderline --> op de grens van een psychose en een neurose. Tegenwoordig is borderline dus ingedeeld bij de persoonlijkheidsstoornissen.
Een leven waarin alles van een leien dakje gaat, is eerder uitzondering dan regel. Iedereen krijgt te maken met tegenslagen: zakken voor een examen of afgewezen worden voor een baan. Ook heeft elk mens weleens een fikse ruzie met een familielid, vriend(in) of collega.Maar bij sommige mensen zijn veranderingen, mislukkingen en heftige conflicten eerder regel dan uitzondering. Ze beginnen impulsief en vol enthousiasme aan een nieuwe opleiding. Of ze vertellen dolgelukkig over hun nieuwe grote liefde. Vaak is de situatie een paar maanden later helemaal veranderd.
Ze zijn gestopt met de opleiding omdat die niets opleverde, de nieuwe liefde bleek bij nader inzien niets voor hen. Er zijn mensen die dit vaak overkomt en die steeds opnieuw vastlopen in hun leven. Zij hebben mogelijk een borderline persoonlijkheidsstoornis, meestal kortweg borderline genoemd.
Zelfbeschadiging
Uw gevoeligheid maakt ook dat u soms impulsief reageert en dat u bijvoorbeeld dingen doet die schadelijk zijn voor uzelf of voor anderen. Zoals roekeloos autorijden of middelenmisbruik. Ook kan het voorkomen dat u uzelf snijdt of op een andere manier beschadigt. Liever die pijn dan die leegte en pijn van binnen voelen.

Psychose

Iman
Psychose is te omschrijven als een soort ?netwerk?-stoornis van de hersenen. Verschillende hersendelen geven verkeerde boodschappen aan elkaar door. Hierdoor vermeng je de werkelijkheid met fantasie zonder dat je het zelf doorhebt. Je kunt dan bijvoorbeeld niet-bestaande dingen gaan horen, voelen, proeven, ruiken en zien. Momenteel wordt er nog hersenonderzoek gedaan, het is nog niet bekend wat de exacte invloed is
Dit is de kop voor de foto hieronder
Psychoses en schizofrenie -
Schizofrenie is een chronische psychotische aandoening die gepaard gaat met psychoses. Niet iedereen die in zijn leven een keer een psychose heeft meegemaakt, heeft schizofrenie. We spreken van schizofrenie als de psychotische verschijnselen langer dan een half jaar aanhouden. Je hebt in die 6 maanden meerdere psychoses en functioneert niet goed in de periode tussen de psychoses door.
De duur van een psychose - de duur van een psychose verschilt ook per persoon. Soms duurt een psychose enkele uren, maar je kan er ook weken tot maanden onder lijden.

Een psychose is erg heftig. Je voelt je angstig, je kan in de war zijn, je verwaarloost je werk of studie en je vertrouwt de mensen om je heen niet meer. Het is daarom belangrijk om hulp te zoeken. Je staat er niet alleen voor. Samen met je hulpverlener ga je op zoek naar de beste manier om te herstellen en om te leren gaan met je psychose.

Drugsgebruik en psychose

Iman
De combinatie van je kwetsbaarheid en drugsgebruik
Een jongen die zijn eerste jointje rookt en daarna psychotisch wordt, had al een aanleg voordat hij die joint opstak. De cannabis kan dus een psychose uitlokken als de kwetsbaarheid hiervoor al aanwezig is. Drugsgebruik is dan de trigger die een psychose in gang zet. Er zijn wel een aantal factoren die een rol spelen en die de kans in combinatie met drugsgebruik verhogen:

Als er psychiatrische ziekten in de familie voorkomen;
Als je eerder heel heftig reageerde na het blowen;
Als je al op jonge leeftijd begint met blowen.

Gevolgen van een psychose

Iman
en psychose kan jouw leven flink in de war schoppen. Je raakt het contact met de werkelijkheid kwijt en dat heeft een grote invloed op je dagelijks leven.

Je kunt je niet meer concentreren op je werk, school of studie.
Je kunt minder gesprekken voeren met vrienden of collega?s omdat je soms slecht uit je woorden komt of volledig onzin vertelt.
Je vertrouwt je vrienden, familie en eventuele partner niet meer. Je denkt dat iedereen tegen jou is en jou niet begrijpt.
Je komt de deur niet meer uit omdat je geen energie hebt en nergens meer zin in hebt. Ook kan het gebeuren dat je jezelf gaat verwaarlozen. Je gaat bijvoorbeeld niet meer onder de douche en eet te weinig of ongezond.
Je hoort stemmen die er niet zijn. Deze stemmen kunnen jouw taken geven die jij van jezelf moet uitvoeren.