Adolf Hitler
1

Joden
2

Sintis en Romas3

Het weer
Regen en Duisternis
Opdracht 2 Tweede wereldoorlog 2018 Groep 8

De TweedeWereldoorlog

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Adolf Hitler was de baas in Duitsland, hij wou groot heerser worden dus ging landen veroveren.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Dit wordt gemaakt door Luca Quinten Raphael Hardenberg en door Dylan Lionnel Carl Maicheal Pater Reymoud
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Adolf Hitler was een in Oostenrijk
geboren Duits politicus en de leider van de Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij.

Hitler begon de Duistlandsedemocratie als je het er niet mee eens was werd je opgesloten in een concentratie kamp.

Vanaf het begin was Hitlers politiek gebaseerd op gebruik van geweld en terreur.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
In de jaren voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het hakenkruis ook door de nazi's als symbool gebruikt.
De maker van het nationaalsocialisme was de oorspronkelijk Duits-Oostenrijkse dictator van Duitsland was Adolf Hitler.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Joden

Zijn doel was alle Joden en Zigeuners uitroeien.
Het ging slecht met Duitsland en daar kon hij de Joden mooi de schuld van geven. De Joden werden steeds meer gehaat. Hij bouwde een groot leger om landen in Europa aan te vallen en deed dat rond 1940 ook. Hij had bijna heel Europa inclusief Nederland veroverd na een tijdje.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
In de zomer van 1940 hebben de nazi?s aan de rand van het Poolse stadje Oswiecim een concentratiekamp ingericht om Poolse tegenstanders van het nazi-regime gevangen te zetten. Het kamp wordt Auschwitz genoemd omdat de oude Duitse naam van Oswiecim was.
Naar Auschwitz worden gedurende de Tweede Wereldoorlog in totaal ruim anderhalf miljoen mensen, voor het overgrote deel Joden, gedeporteerd. Ongeveer 1,1 miljoen van hen wordt direct na aankomst vergast of doodgeschoten.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Operatie Overlord

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Operatie Overlord was tijdens de Tweede Wereldoorlog de codenaam voor de invasie door de westerse geallieerden in het door Duitsland bezette West-Europa. Operatie Overlord begon op 6 juni 1944 en eindigde op 25 augustus 1944, toen Parijs werd bevrijd.~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Dit is de datum.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Samen met de verschillende Stafchefs hielden Franklin Delano Roosevelt en Winston Churchill in januari 1943 te Casablanca reeds hun eerste samenkomst om een landing in Europa voor te bereiden. Luitenant-generaal Sir Frederick Morgan werd benoemd in de functie van Chief of Staff to the Supreme Allied Command. Vrij vlug kreeg deze functie de ietwat oneerbiedige verkorte benaming van COSSAC. Met deze naam heeft Morgan dan ook geschiedenis geschreven.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
In de zomer van 1944 was er nog een jubelstemming door het land gegaan. Na de landing in Normandie, D-Day, rukten de geallieerden in hoog tempo op en leek de bevrijding aanstaande. De verhalen over het naderende einde van de oorlog, waren zo hardnekkig dat tijdens Dolle Dinsdag (5 september 1944) duizenden NSBers alvast de benen namen, in de hoop hun hachje te redden. De oorlog zou echter nog een hele lange, zware winter voortduren.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Rotterdam bombardement

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Het bombardement op Rotterdam werd op 14 mei 1940 rond 13:30 uur uitgevoerd door Duitse bommenwerpers in het kader van de Duitse militaire overval op Nederland. Het bombardement van een kwartier vernietigde bijna de gehele historische binnenstad, mede door de branden die ontstonden. Naar schatting kwamen 650 tot 900 mensen om en ongeveer 80.000 werden dakloos.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Moorden

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Naast ongeveer 6 miljoen Joden hebben de nazi's ook ongeveer 5 miljoen andere mensen vermoord. Onder anderen werden ook de moorden op Roma en Sinti (zigeuners), Polen en andere Slaven, de dood van Sovjet-krijgsgevangenen, homoseksuele mannen, Jehova's getuigen, gehandicapten en politieke tegenstanders (willen) meetellen. Hierbij is ook de vraag of de gehele periode van 1933 tot 1945 moet worden bekeken of alleen de oorlogsperiode na 1939 en vooral 1941.~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~