Je eigen krant maken!2/3

Druk je krant af en deel hem uit!


3

Stuur je krant door naar anderen


4/5

Het weer
Zon en wolken
Temp: 22 C°
Wind: N3
dinsdag 14 november 2017 | Zelfkrantmaken.nl , je eigen krant maken, sinds 2008 | Gratis editie voor geheel Nederland

Geel&Blauw op de beurs

New Holland laat op de Agritechnica 2017, die dit weekeinde begint, voor het eerst een selectie zien van zijn nieuwe aanbod aan landbouwwerktuigen.
door Jarno Huijs & Leroy van Liere
Begin 2017 rondde New Holland de aankoop van Kongskilde Agriculture af. Het integreert de Kongskilde-werktuigen nu dus in het productaanbod. New Holland brand president? motiveert de verbreding
van het bedrijf door op te merken dat machines en trekkers zo perfect mogelijk op elkaar moeten aansluiten. Dat kan door de technische knowhow van Kongskilde en New Holland in één hand te brengen.

Geel én blauw

De DiscCutter F 320P en de DiscCutter 320P maken deel uit van de eerste reeks New Holland-gele machines. Het zijn een voor-receptievelijk een terschijvenmaaier-kneuzer met hydraulische ophanging en steenuitschakeling (stone release).
Met de gele kleur (dus niet trekker-blauw) sluit het bedrijf aan bij bestaande oogstmachines, denk aan de (ronde)balenpersen en veldhakselaars.

De variant voor de achterhef heeft dezelfde aanduiding minus de letter F: DiscCutter 320P.
De variant voor de achterhef heeft dezelfde aanduiding minus de letter F: DiscCutter 320P.

Naast deze categorie hooi en voeder toont het bij grondbewerking de PXV-ploeg. Deze zesschaar met variabele breedte heeft een non-stop
uitschakelmechanisme en hydraulische diepteafstelling van de grote landwielen. En er is de RVM-grondverkruimelaar met planeetwielaandrijving, versnellingsbak met vier verhoudingen en C-bladen. Deze grondbewerkingswerktuigen komen dan weer in de blauwe trekkerkleur te koop.

De PXV-ploeg is een heavy duty zesschaar.


New Holland start de uitlevering van
het nieuwe materieel in de lente van 2018. Dit betekent overigens niet het einde van het merk Kongskilde Agriculture. Dat blijft zijn portfolio aanbieden via het eigen dealernetwerk.
New Holland geeft de grondbewerkingslijn dezelfde blauwe kleur als zijn trekkers. Zoals deze grondverkruimelaar, de RVM.
New Holland geeft de grondbewerkingslijn dezelfde blauwe kleur als zijn trekkers.

Machines steeds zelfstandiger

door Jarno Huijs & Leroy van Liere
Dag twee van de Agritechnica in Hannover zit erop. Een trend is ontegenzeggelijk dat ITC en sensortechniek steeds meer machines steeds 'slimmer' maken.
Althans, dat zou je kunnen denken als je zo'n apparaat zonder menselijke oppas bezig ziet met taken als voer mengen en uitdoseren aan het voerhek, of als een aantal trekkers als siamese tweelingen achter één bestuurde trekker aan rijdt. Autonoom, zo luidt de stilaan vertrouwd klinkende term. Maar ook het gebruikelijke groot, groter, grootst en breed, breder, breedst zien we als gebruikelijk op dit soort shows.ALLES PAST AAN OF OP DE SYN TRAC De Syn Trac heeft twee aangedreven en gestuurde assen, een Caterpillar-motor, een cvt en een cabine waar tot zes man in passen. Via een adapter kun je voor en achter veel delen aankoppelen die het voertuig multifunctioneel maken. Zo past voorop een fronthef of een telescopische laadarm. Achterop past een derde en vierde aangedreven as. En daarop is dan weer een extra powerpack te plaatsen, of en werktuig als een strooier.
Fendt E100: een volledig elektrische trekker
door Jarno Huijs & Leroy van Liere
Het Duitse Fendt zal tijdens Agritechnica een volledig elektrische trekker laten zien: de e100. De trekker heeft een 200 Vario als basis en is voorzien van een 100 kWh accupakket.
Niet groot, maar juist klein beginnen is het idee van Fendt achter de e100. Dan heb je niet zoveel ruimte nodig voor de accu?s, die mogen in een kleine trekker immers kleiner zijn. Het accupakket past dan ook onder de motorkap van de compacttrekker uit de 200 Vario serie van de fabrikant. De aandrijving is dan ook gelijk aan die van de 200 Vario trekkers. Volgens Fendt kan
de trekker op een volle lading zo'n 4 uur werken. Daarna moet hij weer aan de lader. Naast een aftakas en hydraulische aansluitingen is de trekker voor en achter voorzien van een stopcontact, zodat de trekker ook 400 Volt kan leveren aan elektrische werktuigen.

Het bedrijf ziet de kleine veehouder met name in de bergrijke delen van Europa, maar ook tuinders en fruittelers, gemeenten en waterschappen als de belangrijkste klanten voor deze elektrische trekker.

De echte oldtimer

door Jarno Huijs & Leroy van Liere
Eerst kwam de Zetor, toen de Fordson en als laatste de Fendt.
Joop Lekkerkerker begon een jaar of vijf geleden met het verzamelen van oldtimertrekkers. Eerst kwam de Zetor, toen de Fordson en als laatste de Fendt.De Zetor is precies dezelfde trekker als waarmee de loonwerker vroeger hooi kwam pakken op de ouderlijke boerderij van Lekkerkerker. 'Als kind wilde ik later ook zo'n trekker, vooral vanwege het geluid. Geen trekker die zo'n mooi geluid maakt als dit type Zetor'.

Valtra T254 SmartTouch Tractor of the Year 2018

door Jarno Huijs & Leroy van Liere
Valtra T254 SmartTouch Tractor of the Year 2018 en Best Design 2018
Beide prijzen zijn toegekend aan de Valtra T254 Smart Touch. De selectie was gemaakt door 23 onafhankelijke journalisten die de Europese agrarische vakbladen vertegenwoordigen. De Tractor Of The Year award is één van de meest prestigieuze awards binnen de industrie. Innovatie, technologie en prestaties staan hierbij hoog in het vaandel. Het is de eerste keer dat Valtra deze award weet binnen te slepen.
De Valtra SmartTouch integreert de ergonomische armsteun met een multifunctionele drivehendel, klepschakelaars, achterhefinrichting en aftakasbesturing, een touchschermterminal en drukknoppenpad waarbij alle functies van de tractor zich binnen gemakkelijk bereik van de bestuurder bevinden.