Je eigen krant maken!2/3

Druk je krant af en deel hem uit!


3

Stuur je krant door naar anderen


4/5

Het weer
Zon en wolken
Temp: 22 C°
Wind: N3
maandag 13 november 2017 | Zelfkrantmaken.nl , je eigen krant maken, sinds 2008 | Gratis editie voor geheel Nederland

De slaven op vrije voeten

Waarom is de slavernij afgeschaft?
Gemaakt door: Mell Willemsen
Slavernij is een toestand waarin een mens eigendom is van een ander of als zodanig wordt behandeld.
Met de oprichting van de West-Indische Compagnie in 1621 begint Nederland met de handel in slaven. Aanvankelijk trekken schepen van de WIC er vooral op uit om oorlog te voeren met de Spanjaarden en de Portugezen en hun schepen te kapen. In 1628 verovert Piet Hein de Spaanse zilvervloot en raakt Portugal fort Elmina in Ghana kwijt aan Nederland. Het lukt Nederland tussen 1624 en 1654 ook om delen van Brazilië te veroveren plus een hele rits koloniën in handen te krijgen:
Suriname, Berbice, Essequibo-Demerary, en de Antilliaanse eilanden Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba.
In een aantal van die gebieden zijn veel plantages, maar te weinig arbeidskrachten, en daarom is er behoefte aan nieuwe slaven uit Afrika. Zo komen de Nederlanders midden in de trans-Atlantische handel in slaven terecht. Aan het einde van de achttiende eeuw veranderen de grote Europese landen van mening over de slavenhandel. De Engelsen verbieden de slavenhandel in hun koloniën in 1807.
Ze oefenen druk uit op de Nederlanders om dat ook te doen, maar die doen dat pas in 1814. Het afschaffen van de handel in slaven betekent niet dat de slavernij ook wordt afgeschaft: er komen alleen geen nieuwe Afrikanen meer bij. Engeland en Frankrijk schaffen de slavernij in hun koloniën af in 1833 en 1848. Als een van de laatste landen in Europa doet Nederland dat pas op 1 juli 1863.
Slavernij komt nog op veel plekken in de wereld voor, hoewel het in de hele wereld is verboden. De schattingen over het aantal mensen in een situatie waarin ze gedwongen worden tewerkgesteld lopen van 30 miljoen tot 100 miljoen.

De hut van oom Tom

Gemaakt door: Mell Willemsen
De hut van Oom Tom van Harriet Beecher Stowe is een van de bekendste boeken uit de canon van de Amerikaanse literatuur en een aanklacht tegen de slavernij. Het werd in 1852 gepubliceerd nadat het eerst tussen 1851 en 1852 als serie verscheen en beïnvloedde de heersende opvattingen over slavernij. Het boek beschrijft de lotgevallen van een aantal slaven en hoe ze lijden onder de slavernij. Het boek erkent dat veel meesters hun slaven goed behandelen, maar deze slaven lopen het risico dat ze (wegens geldgebrek of overlijden van de eigenaar) verkocht worden aan slechte meesters, waarbij ouders en kinderen vaak van elkaar gescheiden worden.

De oorspronkelijke titel is Uncle Tom's Cabin or Life among the Lowly, in het Nederlands uitgegeven als De Negerhut en als De negerhut van Oom Tom.
De zwarte slaven zijn vrij!
Hallo ik ben klaas en ik ben er totaal niet mee eens met dat de slavernij is afgeschaft.
de slavernij is goed omdat je dan laat zien wie er heerst.
de blanke zijn veel beter als de zwarte, we kunnen ze toch wel gebruiken want anders gaan ze lui op de bank hangen en niks doen dan kunnen wij ze maar beter gebruiken.
ik zou heel erg fijn vinden als ik een slaafje kreeg en mooi zwart slaafje

Begrippen

Gemaakt door: Mell Willemsen
abolitionist is iemand die in de achttiende en negentiende eeuw streed voor afschaffing van de slavernij.

Emancipatie (van het Latijnse emancipatio) is het streven naar een volwaardige plaats in de samenleving vanuit een achtergestelde positie. Dit kan via gelijkgerechtigdheid, zelfstandigheid of de formele toekenning van gelijke rechten, gelijkstelling voor de wet.

Waarom is het goed dat de slavernij afgeschaft is

Gemaakt door: Mell Willemsen
als de slavernij is dan is niemand gelijk dus dat willen we niet iedereen moet zich aan de zelfde regels houden. geen een is eerwaardig of minderwaardig.
niemand zal meer pijnleiden van de honger en de slechte behandelingen.
want vroeger werden de slaven heel slecht behandelt zoals ze deden een water merk op hun rug laten zetten om te zien van wie wie was. en dat deed heel erg pijn en daarom is het goed dat de slavernij afgeschaft wordt