Je eigen krant maken!2/3

Druk je krant af en deel hem uit!


3

Stuur je krant door naar anderen


4/5

Het weer
Zon en wolken
Temp: 22 C°
Wind: N3
Woensdag 2 februari 1701 | 2 gulden

Krant der Nederlanden

Nieuwe vooruitgang in de plantages van Wilhelm Eduard Ruhmann
door Demi van der Kust
PLANTAG DE VIER KINDEREN - Door de toenemende slaven, zoals de 14500 die op 30 januari uit Senegal zijn gekomen waarvan 90 naar plantage de Vier Kinderen zijn gebracht, is er een vooruitgang
gekomen in de verbouwing van de volgende producten: maïs, suikerriet, bananen en tabak. De plantage had al een goede verwachting over de uitbreiding en de welvaart want de plantage verdiend steeds meer door de vooruitgang in het verbouwen van voedsel en daardoor kunnen ze meer slaven kopen.

Het oppervlak van de plantage is ook de laatste tijd meer uitgebreid ondanks de aanval van de Marrons op 31 januari. Daardoor zijn er 3 slaven minder, 1 slavin gewond en 1 klein gereedschapshuis is kapot.
De Marrons waren oude slaven van de plantage die ontsnapt zijn in de avond omdat ze een scherp ding hadden waarmee ze de kettingen konden lossnijden. Er waren 20 marrons, maar wij witten waren ze te slim af omdat wij onze moderne wapens hebben. Daardoor is er ook zo weinig kapot. De aanvallers zijn goed aangepakt en ze komen niet meer terug.
Met de gereedschappen in het huisje is niets gebeurd, het huis word weer gemaakt door de slaven (het kan nu al weer klaar zijn) en mr. Ruhmann heeft het idee om een muur te bouwen om
de plantage de Vier Kinderen.

HUISSLAVIN PANKA ZWANGER - Wilehm Eduard Ruhmann heeft bekendgemaakt dat Panka, de huisslavin en minnaar van mr. Ruhmann, zwanger is van 2 nieuwe opkomende slaven. Ze is al 7 maanden zwanger, maar doordat ze slachtoffer was van de aanval van de Marrons en daardoor gewond raakte wilden ze nog niks zeggen omdat ze niet zeker wisten of de kinderen nog in leven waren. Mr. Ruhmann had gezegd dat hij Panka alleen als minnaar heeft voor meer slaven-
kinderen, niet omdat hij van haar houdt, dus als de kinderen niet meer in leven waren had hij haar waarschijnlijk vermoord. Hij wilt daar niks over zeggen.

Brieven van een slaaf aan zijn vader

door Gideon Charles
BRIEF 1 - 'Zonder u te berispen moet ik uwe edele melden dat het mij soms zeer onaangename gedachten veroorzaakt wanneer ik denk dat ik een vader heb in een ver verwijderd land en dat er dagelijks schepen van Holland naar Suriname gaan zonder het minste van u te vernemen'.

BRIEF 2 - 'Deze brief diende u te laten weten dat ik en mijne geheele betrekking door mijnheer Box is geaccepteerd'

Na 12 jaar werd Johannes Charles (de vader van de jongen, Gideon) vrijgemaakt en meegenomen naar Holland. Hij is nu bediende van weduwe Buschman. Zijn zoon Gideon en andere familieleden zijn achtergebleven in Suriname en verkeren nog steeds in slavernij.
op de plantage
SOCIËTEIT VAN SURINAME - De Sociëteit van Suriname strijkt een percentage op van de inkomsten uit de binnenlandse slavenmarkt. Om daar onderuit te komen brengen ze slaven stiekem aan land. Dat is niet ongewoon, het gebeurd heel vaak, er varen ook vaak schepen vanuit onze kolonies van Afrika naar Suriname die niet geregistreed zijn met een naam en dusillegaal varen, we proberen dit zo vaak mogelijk tegen te houden. Dit word lorredraaierij genoemd en kan strafbaar zijn.
TERUGBLIK - Vanaf het einde van de zestiende eeuw zijn Nederlandse koopvaarders, met name de Hollanders en Zeeuwen, betrokken geraakt bij de Transatlantische slavenhandel. Na ongeveer 1635 nam ook de West Indische Compagnie deel aan de slavenvaart. Slaven zijn lucratief handelswaar; de plantages die in het nu in de Nieuwe Wereld zijn aangelegd schreeuwen om arbeirdkrachten.

Korte nieuwsberichten

door Michael Mante
ONTSLAG - Op de aanvrage om ontslag van de Gouverneus van Suriname is door de Konla-gin-Regentesse een afwijzing gegeven.
SLAAPZALEN - De Ministr van Oorlog heeft bepaald, dat de slaapzalen in de kazernes 's nachts niet meer door gas, noch met stearine kaarsen zullen worden verlicht.
RIJKSWERKTUIGEN - De minister van justitie is uit 's Gravenhage vertrokken om rijkswerktuigen van Drenthe te bezoeken

Boek geschreven over slavenmeesters

door Mijn Naam
JOHN GABRIËL STEDMAN - Deze Schotse man genaamd John Gabriël Stedman heeft een boek geschreven over onze slavenmeesters in de kolonie Suriname. Het boek is ontstaan toen hij naar Surinameging, en een dagboek bijhield. Hij heeft een goed beeld van Suriname, de kolonisten en de slavernij. maar er ia een nadeel. De slavenmeesters/slavenhouders worden wreed genoemd, en hij zegt dat ze te erge en te heftige straffen geven, maar dat is juist niet zo. We laten het zien en geven die straffen zodat ze andere slaven weten wat ze wel en niet moeten doen.
Hij is ook de tekenaar van het wrede gauvre NEGRO SOSPESO VIVO PERLE COSTE.