D-Day

Johannes Post

Massa moord in Oradour

Het weer
Zonnigen bewolkt
Gem temp: 10,9°C
Wind: W
Woensdag 7 Juni 1944| De zwarte soldaat | F0,07 cent

Samenvatting juni 1944

De geallieerde komen ons redden
De lang verwachte redding van de Britten en Amerikanen en Canadezen is in de vroege ochtend van 6 Juni door de parachutisten en boten op de wereld gebracht.
Aan de oost kust van Normandië zijn de geallieerde aangekomen met heel veel boten en man macht. Ze worden ook met vliegtuigen op het land gedropt.
De haven van Le Havre Wordt heel zwaar gebombardeerd. De vloten van de Duitse mariene geven alles wat ze kunnen om de vijand tegen te houden. Maar ze hebben nog geen bevel van Hitler om de zware bom wapens te gebruiken.
Tegelijk met de landing in het gebied van de uitmonding van de Seine vielen sterke formaties bommenwerpers de gebieden van
Calais en Duinkerken aan. Aan de noordelijke kant van de Normandische eilanden vecht de Duitse lucht macht een zware strijd tegen de Amerikaanse parachutist ze zijn met heel veel en strijden heel goed.

Overval distributiekantoor Haarlem

23 juni
De kraak werd gepleegd in opdracht van Johannes Post. De kassier van de distributiedienst, J.J. Barthel, zorgde ervoor dat de overvallers een sleutel kregen. Barthel zou zich op de dag van de overval ?s avonds in de kluis laten insluiten om de bonkaarten alvast in zes zakken in te pakken.
Toen de overvallers na zessen in het gebouw binnendrongen bleken daar schoonmaaksters aan het werk te zijn. Die slaagden erin de politie te waarschuwen. Met slechts een kleine buit maakten de overvallers zich uit de voeten.
Toch is één van hen, Jan Wildschut, gepakt. Dit gebeurde door toedoen van een NSB'er, die zijn fiets voor Wildschut gooide waardoor hij viel. Wildschut werd naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam gebracht. Een poging om hem te bevrijden mislukte en leidde onder meer tot de arrestatie en executie van zijn goede vriend Johannes Post.
De bevrijding begint !!

Rome bevrijd en Frankrijk is bezig

De geallieerden hebben Rome weten te bereiken en weten te bevrijden (4 juni). De eerste Franse steden zijn ook al bevrijd: (7 juni) Bayeux,(27 juni) Cherbourg hoe lang duurt het nog voordat we allemaal weer vrij zijn.

Massa moord

10 juni 1944
Operatie: zaterdag na 12.00 uur.
Voor de bewoners van Oradour was alles rustig, maar 10 kilometer verderop bracht de Duitse majoor Diekmann alles in paraatheid om naar Oradour te gaan. Zijn colonne arriveerde om 13.30 uur in Oradour en tegen zijn mensen vertelde de Tweede-Luitenant Barth in het gehucht Bellevue, dat "zij vandaag konden zien hoe er bloed ging vloeien".
Binnen een half uur was het gehele dorp omsingeld en alle in- en uitgangen en toegangswegen werden afgesneden. De majoor Diekmann richtte een boerderij in als commandopost, die tussen Oradour lag en het dorpje Bordes. Het in haast bedachte plan bleek koel en efficiënt. Als reden voor de overval werd een routinematige identiteitscontrole opgegeven, waartoe alle inwoners zich op het marktplein moesten verzamelen.