Op vakantie in Roosendaal.

Bivak op de Rucphense hei

Hoe kill je een kip en bak eens een ei op de hei.

's Avonds op meiden- safari in de Brugstraat

Het weer
Zon en wolken
Ideaal weer voor de commando's.
Dit is een speciale editie ter gelegenheid van de 70e verjaardag van Jan van Duyn.

Jan ***Special Force***

Na de selectie voor de commando's, met de jeep naar Roosendaal voor de Elementaire Opleiding. Wat staat onze ECO-klas allemaal te wachten?
door Simon Snedder
Elementaire Commando Opleiding.
Eerst maar eens kennismaken met die andere 35 desperado's. Ze komen uit alle windstreken en zijn soms bijna niet te verstaan. Drents. Limburgs. Leids en Algemeen Beschaafd.
Op naar de fourier om een zak vol extra kleding te ontvangen. Heeft te maken met speedmars en natte cross. Er schijnt ook een speciale droogzolder te zijn. In de hal hangt een lesrooster. De hele week gevuld. Wat voor lessen? Touwenbaan. Klimtoren. Exercitie. Onderhoud. Kaartlezen. Hindernisbaan. Ongewapend gevecht. Na twee weken verhuizen we naar het tentenkamp naast de klimtoren en vanaf vandaag gaat het allemaal in de looppas. De regelmaat van het rooster maakt plaats voor een onzekere werkweek. Steeds weer zijn er verrassende wisselingen in het programma.
Na een paar weken staat de blik als vanzelf op oneindig en gaat de kleding steeds vaker naar de droogzolder. De winter van 67 is streng en de veldflessen zijn s morgens met ijs gevuld. Minus 17 graden. Op naar de wasbakken en je mag in de opdrukstand als je de looppas vergeet. Achter elke boom staat een instructeur. Er wordt veel op de Rucphense Heide geoefend. Oventjes graven en vuurtje stoken. Maar volgens de KCT-methode gaat dat toch altijd weer net iets anders. Zit je net lekker aan je spinazie met een balletje wordt er plotseling gasalarm gegeven.
Met het gasmasker op en de mutsdas op de schedel In de looppas naar de bosrand, waar we voor onbepaalde tijd in schuilbivak gaan. Kruip onder de bladeren. De vijand nadert. Het is steeds weer 'Zien, zonder gezien te worden'. Het is weer rustig aan het front. We maken van onze regencapes een tweepersoons pubtentje en de luitenant wil elk uur de wisseling van de wacht gemeld hebben. Hij ligt in een slaapzak in het sprokkelhout. Ondertussen zijn we 4 weken in het tentenkamp en de helft van de rekruten is naar elders overgeplaatst. Blessures en verkeerde mindset zijn de oorzaken.
We gaan voor een week naar Limburg en tokkelen, tijgeren en speedmarsen in het heuvelse land. Rest ons nog de beruchte Afmattingsweek . Voor een wandeling van ruim 220 km gaan we door bos en hei. Bootje varen en theetje drinken. We marcheren, wandelen en strompelen richting boer Bakx op de Rucphense Heide en worden om 08.00 uur in de kazerne door alle collega's bij de Tranenpoort op luid gejuich getrakteerd.
Daarna is voor de helden de Groene Baret. Dik verdiend! Het is Nunc aut Nunquam. Nu of nooit.

Baywatch Johnny

door Jutter Julius
STRANDVOORT- Het zonnetje schijnt en een licht landbriesje verkoelt de badgasten. De Duitse gasten bezetten weer alle kuilen en de vlag wappert groen. Een makkie vandaag voor strandwacht Jan van Duyn.

Wie is deze bonkige mensenredder ? Heb die armen gezien. Je zal er als drenkeling maar in liggen. Hij rent naar de branding en duikt in de schuimvlokkende golven.
Dit zijn de ideale omstandigheden om eens wat nader de bikini's te spotten. Is er dan helemaal geen dame in nood? De lenzen van de verrekijker zijn beslagen ..........De zonnebril en pet gaan op scherp en de strandwacht daalt uit zijn toren neer op het warme zand. In en soepele tred gaat het naar de branding alwaar iedereen een goed zicht heeft op de gebruinde mensenredder. Een jonge schoonheid neemt de watertemperatuur op met haar gelakte teentjes. Ziet er best goed uit!

Een rustig dagje. Ik zal voor vandaag maar weer eens wat stoelen gaan versjouwen. Toch een vlotte meid die Gerda. Zou ze een goede schoolslag hebben?
Wie ben ik Heer, dat ik dit allemaal mag meemaken,,,,?
Voortgezette Commando Opleiding (VCO)

Tijdens de VCO zijn we blij met een avondmars en koken in het veld. We hadden na de baretuitreiking al 2 weken geen extra stap meer gezet. Er is veel commando-theorie. Het herkennen van Russische tanks , het graven van een onzichtbaar 3 persoons-waarneemputje en het bedienen van de seinsleutel. Geen klare taal is toegestaan. Voor de echte liefhebbers, en dat was Jan van Duyn, is er oefenen op de handgranaatbaan, het gooien van molotov-cocktails op de tank op de heide en lekker badderen met een drijfpakket.
Ook peddelen in een roeiboot op het Hollandsch Diep.'Kijk uit voor dat grote schip!' De vaandrig remt maar Jan denkt dat het wel kan. Tijdens oefening Duitsland eindigde de heli-drill tot vlak aan het Ijzeren Gordijn. Kaartleesfoutje van de piloot.
Jan van Duyn was een trots lid van de vaandelwacht. Bij officiele gelegenheden werd het korpsvaandel gepresenteerd. Dat kunnen alleen de echte parade-stappers. Tijdens weekend-verlof was het dragen van het uniform niet meer verplicht. Konden de nieuwbakken commando's niet meer met hun Groene Baret pronken.

Parate Hap

door Toontje Bakx
Elk weekend naar huis. Dat was mooi geregeld bij het KCT. Eerst een partijtje vrijdagmiddag-voetbal. Dan met de UZI onder de douche ( streng verboden, iedereen doet het ) Na het appèl van de 104CIE met een vrij vervoertje weer naar huis en haard. Volgende week gaan we er weer tegenaan. Klimtoren. MLV. ZMV-wedstrijden en misschien wel een hindernisbaantje of speedmars tussendoor. Woensdagavond de stad in. Altijd stoere verhalen en net op tijd weer binnen de poort (soms net niet).

"Red on.... stand in the door..Green on...Go!!!!!"

door Dieter Junker
Parachutespringen doe je niet zomaar even. Staan je kiezen goed op elkaar, jumpen maar. Op het vliegveld Gilze Rijen volgt het 3e peloton van de 104 Wrn en Verk Cie de opleiding tot militair parachutist. Uit een toren springen en een mooie para-rol tot besluit. Spring uit een Friendship of een Beaver. De static-line trekt de chute uit zijn verpakking en nadat je geland bent trek aan de lijnen je de chute weer binnen en hup de 3- tonner in. Op naar het vliegveld voor een volgende sprong op de Regte Heide. Oh ja , dat pakketje op je buik is de reserve. Niet aankomen! Er wordt gesprongen met bepakking en wapen. Niet echt comfortabel. Er worden een paar nachtsprongen gemaakt. Die leveren naast het risico toch wel weer wat extra soldij op. . 'Check equipment' Eenmaal landde onze Jan in een kuiltje. Parahelm slaat in de nek en het wordt op klaarlichte plotseling erg donker voor onze jolly-jumper. Loopt goed af. 'Heb je daarboven geroepen? '25 keer opdrukken!'