Waldemar

Rita

Waldy

Het weer
Zon en wolken
Temp: 22 C°
Wind: N3
vrijdag 9 februari 2018 | Zelfkrantmaken.nl , je eigen krant maken, sinds 2008 | Gratis editie voor geheel Nederland

Sonny Boy

Titel: Sonny Boy
Auteur: Annejet van der Zijl
Uitgegeven: 2004
Pagina's: 304
Genre: roman, non-fictie
Door: Julia Josephine Goossens
Rika van der Lans is getrouwd met Willem Hagenaar, samen kregen ze vier kinderen, Bertha, Jan, Wim en Henk. Deze relatie loopt stuk en Rika verhuist van Den Bosch waar ze samenwoonde naar Den Haag.
Om de huur van dat huis te betalen neemt Rita een Surinaamse jongen Waldemar in huis die in Nederland komt studeren. Toen Waldemar nog in Suriname woonde zwom hij daar altijd in een rivier. De rivier waar al meerdere keren mensen in om waren gekomen. Maar Waldemar had een soort van band met de rivier alsof ze elkaar begrepen. Dat komt doordat toen Waldemar vroeger klein was hij de rivier heel vaak heeft horen stromen, zo hij wist precies hoe en wanneer het veilig was om te gaan.
Als Waldemar een tijdje bij Rita in huis is gebeurd er iets wat niemand ooit had verwacht, Waldemar en Rita worden verliefd op elkaar. Rita wordt zelfs zwanger van Waldemar. Willem heeft spijt van de scheiding en wil haar terug. Stik jaloers gaat hij naar haar toe om haar terug te krijgen. Maar zodra hij ziet dat ze zwanger is van Wandemar wordt hij gek, hij probeert zijn kinderen bij haar weg te halen.
Wim en Jan lopen uit zihzelf weg bij hun moeder om bij Willem, hun vader in te trekken. Bertha en Henk worden door Willem via een rechter bij Rita weg gehaald. Zodra Rita bevalt van het kind samen met Waldemar, Waldy (Sonny boy), wordt ze haar huis uitgezet. Plotseling is het kleine gezinnetje dakloos en woont op de straat.
Totdat ze op een dag Sam tegenkomen, hij biedt ze onderdak en een klein bedrag waarmee ze een klein pension in Scheveningen kunnen opbouwen.

.

Door: Julia Josephine Goossens
In plaats van leuke gasten te verwelkomen, breekt er oorlog uit in Nederland en in 1940 worden Rita en Waldemar gedwongen de Duitse soldaten onderdak te verlenen. Tot het moment dat Scheveningen ontruimt wordt, vanaf dat moment wonen ze in een ander huis en verlenen daar onderdak aan joodse vluchtelingen. Maar dat loopt niet af als gehoopt. De Duitsers komen daarachter en pakt de familie op. Rita en Waldemar komen te overleiden alleen Waldy en de andere kinderen overleven het.
Sonny Boy het boek
.
.

Wat vind ik van het boek?

Door: Julia Josephine Goossens
Ik vond het een heel mooi boek. Er was een goed verband met de realiteit.

Film

Door Julia Josephine Goossens
Behalve het boek is er ook nog een film van Sonny Boy gemaakt. Door: Maria Peters. Deze kwam uit in 2011.
Het is gebaseerd op een waar gebeurd en uiterst zorgvuldig gereconstrueerd verhaal