Je eigen krant maken!2/3

Druk je krant af en deel hem uit!


3

Stuur je krant door naar anderen


4/5

Het weer
Zon en wolken
Temp: 22 C°
Wind: N3
Dinsdag 4 November 2008 | Zelfkrantmaken.nl , je eigen krant maken, sinds 2008 | Gratis editie voor geheel Nederland

De kinderkrant

Veel kinderen hebben thuis best veel problemen. Dat is iets wat vaker voorkomt. Daardoor kan je de kindertelefoon bellen.
Natasha, Kayleigh
AMSTERDAM - Dit is het eerste artikel. Klik hier op om je eigen tekst in te voeren. Klik hier op om je eigen tekst in te voeren.Klik hier op om je eigen tekst in te voeren.Klik hier op om je eigen tekst in te voeren.Klik hier op
De kindertelefoon is er voor iedereen van 8 tot 18 jaar. De kindertelefoon is speciaal gemaakt voor kinderen die ergens bang voor zijn. Of in grote problemen zitten. Meestal zijn er kinderen die hele goede ouders hebben en er met ze over kunnen praten. Maar er zijn ook kinderen die hele slechte ouders hebben. En ze luisteren niet naar je. Als je belt krijg je iemand aan de lijn ,die goed naar je kan luisteren en goed problemen kan oplossen. Ze werken daar vrijwillig. Dat betekent dat je daar werkt en je krijgt er geen geld voor.
Er zijn 20 centra's kindertelefoon in Nederland ,bij elkaar werken er 600 mensen. Ze zitten met z`n 5- en in 1 kamertje met 1 computer. Als je belt krijg je de kindertelefoon die het dichtst bij je woont aan de lijn.Sommige kinderen willen hun naam ook niet zeggen ,als ze de mensen aan de lijn krijgen. Dat komt omdat ze bang zijn dat ze terug bellen en om je naam vragen. Maar dat doen de mensen bij de kindertelefoon niet ,ze houden alles geheim wat je heb verteld.
1 daarvan is het nummer: Dat is 0800 0432 vroeger was dat nummer :06 0432.Als je belt is het gratis ,het komt niet op je bankrekening te staan. Vroeger in 1979 kwam de kindertelefoon er voor het eerst .Ze zetten de kindertelefoon in Amsterdam neer. Als je toen belde koste het een kwartje dat is nu 25 cent. Maar in 1992 kwamen er meer centra's kindertelefoon en toen werd het gratis. De tijd wanneer je kan bellen is 14:00 tot 20:00 dat is dus 2 uur in de middag tot 8 uur in de avond.
Als je later of vroeger belt, krijg je een bandje te horen , dan zeggen ze wanneer je wel kan bellen.De leeftijd wanneer je kan bellen is: van 8 tot 18 jaar. Meestal hebben kinderen onder de 8 jaar nog geen hoge problemen. En als je 18 jaar bent kan je daar misschien al werken. En er bellen in totaal 140000 kinderen per jaar. Ze denken dat het er volgend jaar nog wel meer zullen zijn. Nu bellen er meer meisjes dan jongens.

JeugdRechten

Kayleigh, Natasha
Ieder kind dat verdacht, vervolgd of veroordeeld wordt voor een strafbaar feit heeft recht op een pedagogische behandeling die geen afbreuk doet aan de eigenwaarde en de menselijke waardigheid van het kind, die rekening houdt met de leeftijd van het kind en die de herintegratie en de opbouwende rol van het kind in de samenleving bevordert. Ieder kind heeft recht op een eerlijk proces en op juridische bijstand. De overheid houdt kinderen zoveel mogelijk buiten strafrechtelijke procedures. Voorbehoud: in Nederland krijgt een kind bij lichte overtredingen soms geen juridische bijstand. Vanaf 12 jaar naar de rechter Als je iets fouts hebt gedaan, iets wat volgens de wet verboden is en je wordt door de politie betrapt, dan kan het zijn dat je naar de kinderrechter moet. Dat kan in Nederland alleen als je tussen de 12 en 18 jaar bent. Kinderen jonger dan 12 jaar, krijgen een leer- of een taakstraf en hoeven dan niet naar de rechter. Vanaf je 16e kan je bij extreme misdaden ook berecht worden volgens het strafrecht van volwassenen. Gevangenisstraf, leerstraf of taakstraf
StrafRechten
De kinderrechter kan je een gevangenisstraf geven, maar ook een boete, een leerstraf of een taakstraf. Opsluiten alleen helpt niet, zo leer je niet wat je fout hebt gedaan en hoe het beter kan. Daarom volgen de meeste kinderen die door de kinderrechter veroordeeld worden, speciale lessen en trainingen. Daar leren ze na te denken over waarom ze de wet overtreden hebben en hoe het slachtoffer zich voelt.
Bij sommige kleine overtredingen, zoals vandalisme, diefstal of een vuurwerkdelict, hoef je niet voor de kinderrechter te verschijnen. De politie kan je dan direct doorsturen naar Halt. Via Halt krijg je de kans om je fouten te herstellen en de schade te vergoeden, zonder dat de rechter erbij betrokken wordt. Bij Halt krijg je een taakstraf, zoals het schoonmaken van een park of het wegspuiten van graffiti.

Kleurplaat

Natasha, Kayleigh
Vind jij kleuren ook zo leuk. Dan moet je vandaag eens kijken in de krant we hebben een paar leuke kleurplaten voor jullie. Je kan ook de kleurplaten opsturen als je klaar die heb opgestuurt kan je misschien nog een verrassing winnen.

Leuke Moppen en Raadsels

Kayleigh, Natasha
Vraag: Waarom wil FC Groningen de Brandaris naar de Euroborg halen??
Antwoord: Omdat de Brand-daar-is

Vraag: Wat zijn de overeenkomsten tussen Sinterklaas en Ajax ?
Antwoord : Ze zijn allebei rood en wit gekleed, en drie kwart van het personeel is zwart.

Zegt een piloot tegen een jongetje: "hou jij van vliegen?"
Waarop het jongetje antwoordt: "nou en of!"
Zegt de piloot weer: "dan zal ik er straks een paar voor je vangen"