Franz Ferdinand

neutraliteit van Nederland

De slag aan de Somme

Het weer
Zon en wolken
Temp: 22 C°
Wind: N3
dinsdag 10 oktober 2017 | Zelfkrantmaken.nl , je eigen krant maken, sinds 2008 | Gratis editie voor geheel Nederland

de europeesche oorlog

We weten bijna allemaal dat er een oorlog in onze buurlanden is, maar hoe is dat nou eigenlijk begonnen ?
Lars Wiese
in Oostenrijk-Hongarije is Franz Ferdinand neergeschoten, en daarna stuurde Oostenrijk-Hongarije een brief
met eisen waar Servië aan moest voldoen. maar Servië negeert die brief.
vervolgens verklaart Oostenrijk- Hongarije de oorlog aan Servië. Maar Servië is bondgenoot van Rusland, ,dus mobiliseert Rusland zijn leger en dat schiet in het verkeerde keelgat van Duitsland. Daarna verklaart Duitsland de oorlog aan Rusland en Frankrijk, want die zijn dan ook weer bondgenoot van Rusland.
Duitsland lag nu ingesloten tussen twee landen, gelukkig had Duitsland een plan. het von Schlieffen plan was gemaakt om een twee fronten oorlog te voorkomen. maar dat ging door België.
en daardoor werd ook België en
Engeland er bij betrokken
* klik hier om dit vlak te wijzigen *

De slag aan de Somme

Lars Wiese
Bij de slag aan de Somme zijn ongeveer 1 miljoen mensen omgekomen. Het is daarmee de grootste slag die in deze oorlog heeft plaats gevonden en uiteindelijk is er maar 18 kilometer terreinwinst geboekt
bondgenootschappen

Moord op Franz Ferdinand

Lars Wiese
Franz Ferdinand werd vermoord op 28 juni 1914 door Gavrilo Princip. het ging als volgt. Franz Ferdinand en zijn vrouw gingen naar Sarajevo. Toen ze daar aankwamen stonden drie aanslag plegers klaar om Franz en zijn vrouw te vermoorden. Een van de drie aanslag plegers gooide een granaat op de auto, maar die belande in de achterbak en Franz Ferdinand gooide hem weg. waarbij een generaal werd geraakt en naar het ziekenhuis moest.
Franz ging daarna op weg naar het ziekenhuis maar werd daarbij neergeschoten.

neutraliteit van Nederland

Lars Wiese
Nederland is neutraal verklaard, de Nederlandse regering heeft meer dan 50 neutraliteitsverklaringen moeten sturen naar verschillende landen. Maar Nederland was bijna niet neutraal geweest omdat het von Schliefen plan ook voor een deel door Nederland ging maar de Duitsers hebben toen toch besloten om Nederland met rust te laten want anders moest Duitsland ook nog de Noordzee kust verdedigen. Toch moeten we nog steeds wel bang zijn want België was ook neutraal maar is uiteindelijk het grootste slachtoffer geworden.