Filips ll sluit grootmoeder terecht op in toren

2/3

2/3

Derde vrouw Filips ll overleden


3

3

Interview Margareta van Parma


4/5

Het weer
Bewolkt met regen
Temp: 5C°
Wind: N3
dinsdag 21 november 1570 | goed gekeurd door Filips ll | betaalde editie voor de hele Nederlanden

Filips ll vervolgt ketters

Onze heerser Filips ll heeft een nieuwe manier gevonden om de ketters te laten vervolgen. Het Bloed plakaat. De protestanten zijn het hier natuurlijk niet mee eens.
Door Frans Hogeberg
BRUSSEL- Er is sinds vandaag besloten dat de straffen van het Bloedplakaat nog meer zullen worden aangescherpt, en dat er strenger zal worden gecontroleerd of deze wel echt nageleefd worden. Het is niet
alleen voor ketters bedoeld. Maar ook voor velen anderen die zich niet goed aan de oficele leer en regels van de kerk houden zullen op een pijnlijkere manier worden gestraft. Vanaf 1523 werden er ook al de eerste ketters verbrand. Maar toch bleef het protestantse geloof alsmaar groeien. En dat kon Filips ll natuurlijk niet zo voorbij kon laten gaan. Waardoor de strenge uitvoering van de plakkaten niet altijd even goed werden uitgevoerd. In de meeste gevallen tot nu toe kwam het wel tot een veroordeling, maar niet tot de doodstraf. Vanaf nu word er een strenger plakkaat ingevoerd. Waarin de straffen tegen ketterij verhoogd
een strengen plakkaat ingevoerd waarin de straffen tegen ketterij verhoogd zullen worden.Ook verbied Filips ll de staten generaal nog bijeen te roepen, omdat die alleen maar zouden hinderen in de besluitvorming. de staten generaal is het uiteraard niets eens met dat hun niet meer mee mogen regeren. Filips ll is het alsnog met zijn beslissing eens. en is niet blij met de reactie van de staten generaal. Filips ll volgt in de voetsporen van zijn vader Karel V. Karel V was streng en rechtvaardig tegenover de ketters. En dat is Fillips ll ook alleen dan nog erger.
.
.

Man ontsnapt uit een vervolging

door Erasmus van Broek
UTRECHT- Bartolomeüs van kamp word nog steeds gezocht want hij is ontsnapt uit de handen van het bloedplakkaat. Hij zou worden veroordeeld tot de stier van Phalaris, toen hij daar eenmaal mee naar toe genomen werd, naar de plaats waar de stier stond, trapte hij met zijn been naar achteren waardoor de bewaker uit balans raakte en hij zijn kans zag om weg te rennen, natuurlijk ging dat niet zonder slag of stoot. Toen hij een eindje weg gerend was werd hij nog door veel bewakers achter na gezeten de bewakers waren te paard en daardoor veel sneller. Maar hij kende het gebied goed .De bewakers kenden dit gebied minder goed. Met zijn kennis kon hij daardoor de bewakers afschudden. Toen hij de bewakers niet meer zag, ging hij opzoek naar een schuilplaats. Hij kon niet naar zijn ouders want daar waren de bewakers natuurlijk als eerste gaan zoeken. Verder is er niets meer van hem vernomen. Mocht u hem nou zien. Stuur dan een brief naar Margareta van Parma. Wij zullen ervoor zorgen dat hij snel weer word opgepakt.
Onze heer Filips ll
GRONINGEN- filips ll heeft een nieuwe vrouw, Anna van Oostenrijk, Anna was voorbestemd te trouwen met Carlos, een zoon van filips ll uit zijn eerste huwelijk. Door de dood van Carlos in 1568 en de dood van filips ll zijn derde vrouw, besluit filips ll met Anna te trouwen zijn 22 jaar jongere nichtje. Hij gaat trouwen in Praag op 4 mei.
In eerste instantie zorgde dat voor veel verwarring, want filips ll was Anna's oom. Maar ze hebben nu eindelijk toestemming gekregen van paus Pius V om te trouwen in Praag.

Ergste staffen Bloedplakaat

door Balicus van Berg
Hier zijn een paar erge straffen :
De Stier: je word in een stier gestopt op een braadstik met een vuurtje eronder en je wit levend verbrandt.
Radbraken : je word op een houten wiel gebonden met een ijzeren staaf werd je daarna op je ledematen geslagen totdat je botten hierin versplinterd waren.
Halveren: je word hier ondersteboven opgehangen zodat het bloed naar het brein tekst en je langzaam leeg bloed terwijl ze je doorzagen

Reacties van de katholieke kerk op bloedplakaat

door Johannes der Toren
OVERIJSSEL- De meeste katholieken reageren in eerste instantie heel erg geschokt, want ze vinden de straffen al erg maar nu worden ze wel heel heftig .Maar daarna zien ze ook in dat het goed is, want het is hard nodig. Omdat ondanks de straffen tot nu toe het protestantse geloof alsmaar bleef groeien. De kerk is het er zeker mee eens dat de vervolgingen meer en harder worden, Filips ll is blij met deze reacties van de katholieke kerk. Paus Pius V is er ook erg blij mee. 'zo kunnen die ketters niks meer en geven wij ze geen extra ruimte voor het protestanse geloof het werd tijd dat er weer maatregelen werden genomen' zegt de paus. Dit geeft Fillips ll ook zelf weer vertrouwen. Ook word er zo weer meer geld opgebracht voor de katholiek kerk, omdat al hun bezittingen in beslag word genomen en verkocht.