MIP, MIC & MIM9

Opening van school: MBO opleidingen Zorgsector

3

Veiligheids Pictogram4/5

Het weer
Regen en Bewolkt
Temp: 2 C°
Wind: N3
Vrijdag 1 December 2024 | De Dagelijkse GLIC, sinds 2008 | Editie voor geheel Nederland

De Dagelijkse GLIC

De hygiëne in het ziekenhuis is erg belangrijk, vooral op de operatiekamer en de afdelingen waar patiënten in een kritieke toestand liggen is de hygiëne erg belangrijk.
door Ilse Ploeg
Handen wassen is een erg belangrijk voor de hygiëne. Een beetje je handen afspoelen is niet genoeg. In het ziekenhuis gelden er 5 regel van handhygiëne. Handen wassen heeft alleen zin als je het op de goede
manier doet. Om het op de goede manier te doen is er een protocol handen wassen. De belangrijkste regels van handen wassen zijn: gebruik schone materialen, gebruik vloeibare zeep geen vaste zeep, raak de kraan niet met je handen aan, spoel je handen met veel water af en droog je handen goed af.

Er is recent een onderzoek gedaan in het ziekenhuis waar de meeste bacteriën vandaan komen. Uit dat onderzoek in gebleken dat een smartphone vol met bacteriën zit. 10 jaar geleden was een mobiele telefoon
in het ziekhuis verboden maar tegenwoordig worden de mobieltjes de hele dag door gebruikt. Uit het onderzoek in gebleken dat 57% van de dokters gebruik maken van hun mobiel tijdens het patiëntencontact. De mobieltjes worden overal mee naar toe gebracht ook naar plaatsen waar de hygiëne erg belangrijk is zoals op de afdeling waar mensen heel vatbaar zijn. In het onderzoek werden 1000 mobieltjes getest op bacteriën en daar uit bleek dat 80% van de mobieltjes besmet waren met bacteriën. Er zijn nu ook regels gemaakt in het ziekenhuis voor het
gebruik van smartphones maar helaas houdt niet iedereen zich daaraan. Een voorbeeld van een regel is dat een mobieltje de operatiekamer niet in mag maar dat is vorige week fout gegaan. Dokter Brad Wursten keek nog even snel op zijn telefoon voordat hij de operatiekamer inging om een patiënt aan zijn darmen te opereren. Toen hij zijn handschoenen al aan had keek hij nog snel op z?n telefoon. Zo is er waarschijnlijk een bacterie van zijn telefoon op zijn handschoenen terecht gekomen. Dokter Brad Wursten is vervolgens gewoon met diezelfde handschoenen de
operatiekamer ingegaan. De patiënt liep als gevolg van deze domme actie van dokter Brad Wursten een darminfectie op. Let dus altijd goed op dat je wel hygiënisch te werk gaat!

Er zijn nu strenge maatregelingen genomen tegen het gebruik van mobiele telefoons, op afdelingen waar mensen vatbaar zijn voor bacteriën.

Incident verzorghuis te Mierlo

door Carmen Sollie
MIERLO - Mevrouw Janssen zit in een verzorghuis ze is 75 jaar . Op een zondag middag ging mevrouw even buiten lopen samen met haar vriend ze gingen naar het parkje picknicken het was zo lekker weer maar haar vriend meneer klomp was vergeten zich in te smeren en hij heeft zonne- allergie dus hij had allemaal rode vlekken op zijn gezicht en hij ging dus terug naar het verpleeghuis en zei bleef achter . Mevrouw Janssen ging een stukje lopen nadat die weg was gegaan en toen is ze over een banenschil gevallen. Mevrouw heeft de rest van de dag op de grond gelegen want er was niemand meer op straat. Meneer klomp was dement dus hij wist niet meer waar mevrouw Janssen was . Aan het einde van de dag gingen ze avond eten en toen merkte ze dat mevrouw er niet meer was. De verpleegkundigen heeft overal gezocht en na een uur vond ze mevrouw Janssen weer terug ze nam haar mee naar het verpleeghuis en heeft haar wonden daar bekeken . Ze had 2 schaafwonden en voor de rest was ze heel erg geschrokken.
Verzorgtehuis te Mierlo - Fotograaf C.S.
ALMERE - Vijftien ouderen worden in Almere van een ondergelopen verzorgingstehuis door hulpdiensten in veiligheid gebracht. Als gevolg van een lekkende leiding zaten de ouderen tot hun middel in het water. Ze hebben hier in totaal 3 uur in het water gezeten. En werden hiernaar naar het ziekenhuis gebracht voor controle. Deze foto van de hulpeloze bewoners zorgde voor veel ophef op sociale media. Op de foto is goed te zien hoe de bewoners in een recreatiezaal op hulpdiensten wachten. De oorzaak van de lekkende leiding is nog niet bekend,maar waarschijnlijk zat er een gat ergens in de leiding. Dit kwam waarschijnlijk doordat een bewoner per ongeluk een gat in de leiding heeft gemaakt tijdens het ophangen van een schilderij. De bewoners zijn nu weer terug in het verzorgingstehuis.
maar waarschijnlijk zat er een gat ergens in de leiding. Dit kwam waarschijnlijk doordat een bewoner per ongeluk een gat in de leiding heeft gemaakt tijdens het ophangen van een schilderij. De bewoners zijn nu weer terug in het verzorgingstehuis.

-door Gitte de Kruijf

Welke wet is voor u van toepassing?
Is het de MIP (Melding Incidenten Patiëntenzorg) voor jou van toepassing is?

door Gitte de Kruijf
Is het de MIP (Melding Incidenten Patiëntenzorg) voor jou van toepassing? Is het de MIC (Melding Incident Cliënt)? Of is het toch de MIM (Melding Incident Medewerkers)?
We hebben een uitgebreid verslag over de verschillende wetten geschreven op bladzijde 9, voor meer vragen ga je naar de site; www.info.net.nl
Maar lees nu eerst snel verder op bladzijde 9 voor meer informatie.

BHV'er van de week:
Ad Geluk

door Lisa Heijstek
HELMOND - Ad is al ruim 20 jaar lid van de BHV-organisatie, waar hij zich enthousiast voor inzet. Door zijn ervaring en kennis, is hij voor de mensen om hem heen heel betrouwbaar. Naast het organiseren van oefenavonden geeft Ad BHV-trainingen aan de BHV'ers en instructie aan de medewerkers en specialisten van het Elkerliek ziekhuis in Helmond. In het geval van een calamiteit houd hij de rust, stuurt hij anderen aan en staat hij sterk in zijn schoenen. Zelfs buiten werktijd zet Ad zich in voor de bedrijfshulpverlening, bij bijna elk alarm is hij aanwezig. Zijn enthousiaste uitstraling slaat over op andere medewerkers in het ziekenhuis, BHV of niet-BHV. Zijn inzet zorgt ervoor dat het veilig blijft in het ziekenhuis en dat de rol van BHV'er op een goede plek staat.