Pompei zwaar getroffen

informatie over de olympische spelen

Op blz 4 een hele samenvatting
van Pompei

Het weer
Zon en wolken
Temp: 22 C°
Wind: N3
Dinsdag 4 November 2008 | Zelfkrantmaken.nl , je eigen krant maken, sinds 2008 | Gratis editie voor geheel Nederland

Pompei zwaar getroffen

POMPEI - De Vesuvius is een vulkaan in Pompei aan de west-kust van Italië ten zuidoosten van Napels. In 79 na Chr. is die uitgebarsten. Pompei werd getroffen.
door Kelly
Hoe de vulkaan is uitgebarsten dat weet niemand. Men dacht dat het een slapende vulkaan was en zijn er omheen gaan wonen, omdat de grond er vruchtbaar was. Toch is de vulkaan uitgebarsten. De eerste grote ramp in Pompei was de aardbeving in het jaar 62. Dat richtte veel schade aan. De stad werd verwoest maar kon worden hersteld. Alleen twee dagen geleden om 12 's middags barst de hel los. De 'dode' vulkaan de Vesuvius barst uit. De mensen werden bedolven onder lava. Pompei en Herculaneum werden zwaar getroffen. En een deel van Napels en Nuceria ook.
Deze ramp heeft zich plaatsgevonden in Pompei, liggend in het zuiden van het Napels. Pompei ligt samen met de rest van Italië op het noordelijk halfrond van de aarde. Pompei ligt aan de voet van de Vesuvius. De grond was daar extra vruchtbaar door de eerdere uitbarstingen van de vulkaan. De mensen dachten dat de vulkaan dood was en gingen erom heen wonen. Ze plantten daar hun gewassen, voornamelijk wijngaarden. Door de vruchtbare grond kon er veel gehandeld worden en werden de mensen in het gebied van de Vesuvius rijk.

Keizer praat over uitbarsting

Kelly Olthuizen
ROME - 2 dagen na de verschrikkelijke vulkaanuitbarsting op Pompei, heeft keizer Augustus wat uitgesproken over hoe hij de problemen zal gaan oppakken en welke maatregelingen het bestuur nemen. 'Een drama van ongekende omvang. Het bestuur leeft met de nabestaanden van de overleden mensen. Duizenden mensen zijn omgekomen en de materiële schade is enorm', aldus keizer Augustus. Hij zei ook dat er veel geld eraan besteed wordt om Pompei weer helemaal op te bouwen. De Vesuvius had 2 dagen geleden duizenden mensen het leven gekost. Na diverse aardschokken vloog de top van de vulkaan Vesuvius met een geweldige knal de lucht de lucht in. Er daalde daarna een regen van as en puimsteen neer. De inwoners van Pompei probeerden te vluchten maar door meters hoge vloedgolven werd dit onmogelijk gemaakt. Na een 20 uur durende regen van puin en as was de stad bedekt met een zes meter dikke laag. De keizer stelde mensen aan om overlevenden te helpen met het opgraven van bezittingen en omgekomen familieleden maar niemand durfde te helpen.
Vulkaanuitbarsting Pompei
ROME - De volgende dag van de uitbarsting was het overal al bekend; een grote RAMP ! Er word al flink vergaderd over de economische schade van de uitbarsting. De schade schatten ze op zo'n 3.500.000 gouden munten. Dat is hartstikke veel. Daarom zullen er inzamel acties komen waarmee er veel munten kunnen ingezameld worden. We hopen dat het ongeveer 4.000.000 gouden munten oplevert. Dan is de herstelling goed en kunnen de puntjes op de I worden bijgewerkt. De overlevenden worden opgevangen, want alle huizen zijn kapot gemaakt door de uitbarsting
Dus ik en mijn vrouw pakten alles snel in en ging met mijn gezin de stad waarschuwen. Niemand geloofde me en gooide met stenen,er waren maar een paar die het wel geloofde. Dat was het??er komen hulpacties die geld inzamelen voor de overlevenden.maar het zal wel een poosje duren. voor kinderen komen speciale organisatie, zodat ze alle ellendige dingen vergeten. er komen ook theater voorstellingen gebaseerd op echte gebeurtenissen over wat er in Pompie gebeurde

Keizer Titus helpt mee!

Kelly Olthuizen
Er werden door keizer Titus 2 belangrijke bestuursleden uitgekozen
Om kostbaarheden van omgekomenen goed en veilig te bewaren in een kluis.
Ze moesten ook bekijken of de stad weer kon worden opgebouwd.
Al snel werd het duidelijk dat daar geen sprake van kon zijn, er was gewoon te veel verwoest.
Het kostte de keizer wel aan 250.000 euro aan geld om alles weer goed te krijgen.

de schade van
Pompei

Kelly Olthuizen
POMPEI - De mensen waren in rep en roer, toen de Vesuvius ging rommelen. De mensen werden al bang. In 79 barstte die uit. Iedereen wist dat die getroffen kon worden. Er zijn nog een paar overlevenden en die hebben we gesproken. Maria; ik was helemaal in paniek, ik wist niet meer wat ik moest doen. Ik vluchtte, ik ging naar het hoogste punt wat ik kon zien, want ik dacht dat het lava daar niet kon komen. Ik zag m'n familie sterven onder me. Het was Verschrikkelijk ! Petrus; Ik zag van verre al dat de vulkaan was uitgebarsten en daar heb ik op geanticipeerd. Dus met mij is der niks aan de hand. Ik ben 3 familieleden kwijt geraakt. Mijn hart stond stil toen ik dat hoorde. Dit is een wereld ramp, een schok voor de wereld. Dit zal mij altijd bij blijven. Maar ik moet m'n normale leven weer oppakken en der niet te lang bij stil zijn. Zoals je al hoort is dit een grote ramp ! Ook de natuur is flink geraakt, en de schade is groot.